Cursus

Regionale
geschiedenis

Sergej Rachmaninov (1873-1943):
een dolende ziel uit het tsarenrijk

Dit jaar kan niemand om Sergej Rachmaninov (1873-1943) heen. In 2023 is het namelijk precies 150 jaar geleden dat hij werd geboren. In de concertzalen en op de radio klinken Rachmaninovs grootste ‘hits’ regelmatig, zoals het beroemde Tweede Pianoconcert, het symfonisch gedicht Dodeneiland en de Symfonische Dansen. Steevast wordt hij een van de laatste romantische componisten genoemd. 

Wie was Rachmaninov? En wat maakt zijn muziek zo bijzonder dat je het steeds weer wilt horen? In deze tweedelige cursus geven musicologen Jan-Willem van Ree en Maarten-Jan Dongelmans het antwoord op deze vragen. Rachmaninov was namelijk veel meer dan alleen componist. Hij behoorde tot de belangrijkste pianisten van zijn tijd. Ook was hij een gevierd dirigent, vooral van zijn eigen muziek. Aan de hand van historische beeld- en geluidsopnamen wordt een compleet beeld van zijn genie geschetst. 

Tijdreis

Maak een tijdreis door een eeuw Russische, Europese en Amerikaanse geschiedenis. Beide docenten nemen je mee naar het oude tsaristische Rusland waar het voor Rachmaninov allemaal begon. Ontdek wat voor belangrijke inspiratiebron de muziek van Tsjaikovski voor Rachmaninov was, maar ook hoe hij zich tot de Russische volksmuziek verhield. Aan de hand van een persoonlijk getuigenverslag van Rachmaninovs jongere tijdgenoot Sergej Prokofjev wordt de impact van de Russische Revolutie van 1917 duidelijk. 

Een nieuw bestaan in Amerika

Het laatste deel van de cursus gaat uitgebreid in op de Amerikaanse jaren van Rachmaninov. Wat het voor hem betekende om huis en haard te verlaten en hoe hij zijn carrière in Amerika over een andere boeg gooide. Niet alleen ontpopte hij zich tot fenomenaal pianist en gewaardeerd dirigent, ook wordt hoorbaar gemaakt welke sporen het fabuleuze spel van de Amerikaanse symfonieorkesten in zijn orkestmuziek achterlieten. Zou er sprake van een zekere stijlverandering in Rachmaninovs werk kunnen zijn? Aan de hand van de Derde symfonie en de Symfonische Dansen wordt de proef op de som genomen. 

Na deze cursus beluister je Rachmaninovs muziek ongetwijfeld met andere oren. 

Cursus informatie

23 en 30 november 2023 in de pastorie van de HH. Ewaldenkerk (Hogestraat Druten). Op twee avonden vanaf 20.00 uur: Sergej Rachmaninov (1873-1943): een dolende ziel uit het tsarenrijk.

(inclusief de twee duolezingen en twee maal koffie/thee per avond).
Cursustarief: € 60,00