Regionale geschiedenis: Oorlogsgeschiedenis vanuit Nijmegen bekeken
Regionale geschiedenis: Oorlogsgeschiedenis vanuit Nijmegen bekeken
Ruim 75 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog is de impact ervan nog altijd merkbaar in de samenleving. Dit geldt ook voor het door oorlogsgeweld zwaar getroffen Nijmegen. Denk alleen al aan het initiatief om bijvoorbeeld in Nijmegen betekenis te geven aan het bombardement van 22 februari 1944 (brandgrens) en de plaatsing van de eerste Stolpersteine voor de vervolgde Joodse stadgenoten in november 2021.
Tijdens de cursus komen een aantal Nijmeegse oorlogsthema’s op gevarieerde en verdiepende wijze aan bod. Op basis van jarenlang archief- en literatuuronderzoek worden onderwerpen als de Duitse inval op 10 mei 1940, de Jodenvervolging, het verzet, de collaboratie en het bombardement van 22 februari 1944 ingekleurd.
Sprekende getuigenissen afkomstig van particulieren en (soms) niet eerder gepubliceerde bronnen uit archieven worden in de context geplaatst. Er wordt verslag gedaan van bijzondere interviews met overlevenden en van resultaten van (studie)reizen die verband houden met het Nijmeegse oorlogsverleden. Ook is er aandacht voor de wijze waarop de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog zich ontwikkeld heeft. De opvattingen over de oorlog veranderen immers in de loop van de tijd. Onderdeel van de cursus is een indrukwekkende fietstocht langs relevante herinneringsplaatsen in de Waalstad.
Deze cursus wordt rijk geïllustreerd met foto’s, kaarten, filmfragmenten, objecten en overige bronnen. De kerndia’s van de powerpoint presentatie worden na afloop ter beschikking gesteld.
Cursus informatie
Op de maandagavonden 9, 16 en 23 mei 2022 in Hotel Rozenhof (Heilig Landstichting) van 19.30 tot 21.15 uur. Datum en tijd van de rondleiding wordt in onderling overleg nader bepaald: Oorlogsgeschiedenis vanuit Nijmegen bekeken.
De Tweede Wereldoorlog en zijn nalatenschap: 3 hoorcolleges en 1 stadsfietstocht door drs. Martijn Vermeulen.