Regionale geschiedenis: In de voetsporen van Béla Bartók
Regionale geschiedenis: In de voetsporen van Béla Bartók
Toen de Hongaarse componist Béla Bartók in 1923 voor het eerst voet op Nederlandse bodem zette, was dat het begin een jarenlange band met Nederland. Maar liefst acht keer verbleef Bartók voor langere en kortere tijd in ons land, waaronder verschillende keren in Nijmegen. De op dat moment in Nijmegen woonachtige Hongaarse violist Zoltán Székely vormde één van de aanjagers van Bartóks concerten in Nederland, met de wereldpremière van Bartóks Tweede vioolconcert (1939) in het Amsterdamse Concertgebouw als een van de hoogtepunten.
Tijdens deze tweedelige cursus treden we in voetsporen van Bartók. We volgen de beroemde Hongaarse componist langs de belangrijkste Nederlandse concertzalen. Ook ontmoeten we Bartók onder meer in de villa van Székely’s schoonfamilie aan de Berg en Dalseweg. Zowel de musicus als de mens Bartók komen uitvoerig aan bod. De cursus wordt, met dank aan de Székely Stichting, rijk geïllustreerd met uniek archiefmateriaal.
Musicoloog Jan-Willem van Ree sloot zijn studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht cum laude af met een masterscriptie over de muzikale erfenis van Béla Bartók en Zoltán Kodály. Daarna verdiepte hij zich verder in de bijzondere band tussen Bartók en Nederland, waarvan hij tijdens deze cursus verslag doet.
Naast historisch beeldmateriaal is de cursus voorzien van talrijke luistervoorbeelden.
Cursus informatie
26 april en 3 mei in Hotel Rozenhof (Heilig Landstichting) op twee dinsdagochtenden van 10.30 tot 12.15 uur: In de voetsporen van Béla Bartók
Bartóks acht Nederlandse concertreizen vanuit Nijmeegs perspectief: 2 hoorcolleges in Hotel Rozenhof door drs. Jan-Willem van Ree.